Keiser træpleje

Professionel træpleje

Rådgivning og risikovurdering

Det er en fornøjelse at have store gamle træer stående i sin have, men når det kommer til din sikkerhed, er der mange faktorer man skal tage højde for. En vurdering af træets ve og vel er nødvendig for at kunne vide sig sikker.

Ved en vurdering gennemgår jeg følgende:

Pas på de gamle træer

Da gamle træer ikke kan gå med stok, kan lange grene, som evt. også har en dårlig sammenkobling til hovedstammen, pludselig bukke under for deres egen vægt. Risikoen for dette kan reduceres væsentligt ved at fjerne en mindre procentdel af bladmassen fra grenen.
Et andet strukturelt problem, er indgroet bark. Det ses ofte hos flerstammede træer. Det er en manglende eller svag sammenkobling mellem to eller flere hovedstammer, som kan resultere i at den del af træet med mest sidehæld flækker eller vælter.
Dette kan forhindres ved at sikre træet med gevindstænger og evt. opsætning af wire. En nøje opmåling og vurdering af træets vægt, er afgørende for at kronesikringen virker efter hensigten.

Gamle træer har ofte også større hulheder i stammen. Dette er som udgangspunkt ikke et problem, så længe stammens yderste del er levende i hele træets omfang. Men hvis omkredsen er brudt af en hulhed, hvis stammen har et dødt parti, eller hvis svampelegemer er brudt frem, bliver stammens styrke svækket. Det kan derfor være en idé at få lavet en måling af træet ved hjælp af en impulstomograf. Her udføres detaljerede målinger, som viser et digitalt tværsnit af hele stammen og rodzonen. Derved fås et indblik i hvor mange procent af veddet der er sundt og dermed en status på træets stabilitet.

Det er generelt vigtigt at forstå, at man sagtens kan have et stort gammelt træ, med masser af hulheder, uden at det udgør nogen risiko. Men det er vigtigt at holde øje med træets generelle vitalitet og sørge for ikke at lave skader i rodzonen.

Hvis bladene på træet begynder at have en gullig nuance henover sommeren, er det et tegn på at træet mistrives. Det kan til dels skyldes, at rodsystemet er blevet beskadiget, eller at træet er angrebet af en svamp. Hvis ingen af delene kan påvises, kan det skyldes et generelt dårligt miljø i rodzonen. En hurtig og ofte effektiv behandling kan være ikke at slå græsset omkring træet. Jo større omkreds jo bedre. Gerne helt ud til hvad vi kalder træets drypzone, som er omkredsen af kronen projiceret ned på jorden. Græs, der bliver klippet regelmæssigt, er nemlig en stor konkurrent til træet, i den forstand at det optager langt mere vand og næring end græs, der ikke bliver klippet.
Desuden er der også en mindre fordampning af vand fra jorden, hvis græsset får lov til at gro.

 

Her er Anton Banke, med sin tomograf, i gang med at lave målinger på en gammel eg. Anton har mange års erfaring i branchen og er ekspert i vurdering af risikotræer.

Her ses resultatet af, hvad den aggressive kulsvamp har gjort af skade på en bøg. Gennemgående råd er brudt ud to steder i hovedstammens omkreds og svækket træets stabilitet væsentligt.
Hvis svampelegemer kommer til syne, er det essentielt at vide om det er en aggressiv en af slagsen.

Obs.
I byer kan gamle træer være bevaringsværdige eller fredede, selvom de står på privat grund. Her skal man søge om tilladelse for at få lov til til at lave en sikkerhedsbeskæring eller evt. fældning.

Professionel træpleje

Kontakt mig for et uforpligtende tilbud